Pielęgnacja jest jedną z najważniejszych rzeczy podczas wędkowania. Poniżej pokażemy w jaki sposób należy postępować, aby podkreślić prawidłowy sposób traktowania naszych złowionych ryb.

1. Podbierz rybę z jeziora 

Kluczem tutaj jest przygotowanie! Zawsze miej podbierak w pobliżu, który znajduje się na jakiejś podpórce lub „czystej ziemi” w celu wyeliminowania splątania siatki. Jeszcze wcześniej jeśli jesteś sam pamiętaj o rozłożonej macie a także o naczyniu z wodą do polania ryby.

„Śliskie ręce”

Przed ułożeniem ryby na macie zmocz ją wodą, tak samo worki czy inne akcesoria do przenoszenia karpi. Pamiętaj także o swoich dłoniach. Zapobiegnie to wytarciu się śluzu ryby co uchroni ją przed uszkodzeniami i bliznami.

Lokalizacja, lokalizacja



Pamiętaj o pozycji gdzie będziesz chciał zrobić sesję fotograficzną. Wybierz miejsce z widokiem na wodę, nie stawiaj maty, kołyski na swojej drodze do wędek. Możemy wybierać miejsca z przeróżnym tłem, które tobie będzie najbardziej odpowiadało. Warto wykluczyć z tła ponton, zarośla, obiekty nie przyjemne dla oka.

Aparat i waga

Wyjmij aparat z pokrowca i zamocuj go w odpowiednim miejscu (lepiej będzie we dwóch), samemu też można zrobić świetną sesję fotograficzną. Wyzeruj wagę tak aby masa ważonej ryby była dokładna. Obiektyw ustaw w najlepszym miejscu.

Usuń i zwijaj

Wyjmij sieć podbieraka z uchwytu i zwijaj w stronę karpia. Ułatwi to podnoszenie ryby z wody. Mały zwis siatki z rybą pozwoli Ci na pełną kontrolę podczas podnoszenia i przenoszenia ryby na matę.

Przenoszenie

Upewnij się, że wszystkie płetwy przylegają do ciała karpia a następnie wyciągnij go z wody. Rób to w miarę delikatnie i powoli, przy przenoszeniu uważaj na różne przeszkody, schodki aby karp w nic nie uderzył. Delikatnie i wolnym tempem umieść go na przygotowanej wcześniej macie.

2. Odczepianie karpia

Zbyt często na wodach z dużą presją wędkarską karp wraca na brzeg z mocno pokutym, często z rozerwanym pyskiem. Jest to spowodowane słabymi umiejętnościami wędkarzy. Oczywiście ważne jest prawidłowe zacięcie ryby a także hol. Bezpieczeństwo i dbanie o ryby, które łowimy powinno być jedną z najważniejszych posiadanych umiejętności. Oczywiste jest również, że sam hak tak samo powinien być potraktowany jako forma jedna z wielu do pielęgnacji karpia. Zamiast haku z zadziorem wybieramy bez.

Weź się w garść 

Ważne jest prawidłowe uchwycenie haka podczas wyjmowania go z pyska ryby. Trzeba podtrzymać haczyk w dwóch miejscach, stosując cały nacisk kciuka na oczko haka. Użyj palca wskazującego aby pomóc sobie w wyjęciu go.

Dociśnij

Musisz chwycić za haczyk, przycisnąć kciuk do oczka haka i nacisnąć trzpień w kierunku przeciwnym do punktu wbicia.

Użyj wyczepiacza – kleszczy

Niektóre haki są trudniejsze do usunięcia z wargi karpia. Dobrym sposobem jest użycie kleszczy, zaciskając je na trzpieniu haka, jedną siłą możemy wyciągnąć go z pyska ryby.

Wyciąć!

Jeśli znalazłeś się w nieszczęśliwej sytuacji, gdy haczyk został przepuszczony przez wargę karpia, nie wycofując się. Odetnij wszystko, wyciągnij sam materiał przyponowy. Nie przedkładaj haka z powrotem ponieważ może spowodować to liczne uszkodzenia ust ryby.

3. Przenoszenie karpia z maty na worek ważący

Złowiłeś piękny okaz, zdjęcia zostały zrobione, teraz nadeszła podniosła chwila. Dowiedzieć się ile on waży. Znowu z punktu widzenia bezpieczeństwa ryby, ważne jest aby zrobić to prawidłowo tak aby ryba wróciła w jak najlepszej kondycji do wody.

Mokre, mokre, mokre

Przed próbą umieszczenia karpia w worku do ważenia upewnij się, że jest mokry. Jeśli siatka jest sucha może spowodować, że ochronna poślizgowa pokrywająca ciało ryby wyschnie, wytrze się. Może to być przyczyną uszkodzenia skóry czy pojawienia się blizn.

Miejsce i winda

Położyć mokry worek na macie i podnieść rybę do pasa w pozycji pionowej. Jest to bardziej bezpieczniejsze dla karpia niż położenie jej na boku, ponieważ ruch podnoszenia ryb na bok, podczas ważenia może powodować uszkodzenie płetw.

Płetwa do perfekcji

Przed zamocowaniem pasa i podniesieniem ryby sprawdź, czy wszystkie płetwy przylegają do ciała ryby. Jeśli nie, zapobiegaj temu, spowoduje to niepotrzebny stres dla karpia.

Zasuń i podnoś

Gdy wszystkie poprzednie kroki zostały wykonane, zasuń worek (ryba przecież nie może wypaść podczas ważenia). Następnie przymocuj uchwyt do wagi, chwyć za niego w celu zobaczenia wyniku. Pamiętaj aby nie ruszać się zbyt daleko z karpiem od maty. Przezorny zawsze ubezpieczony.

4. Kontrolowanie karpia na macie

Od czasu do czasu na macie trzymamy karpie, które kontynuują swoją walkę z wody. Niektóre wręcz szaleją na macie. Ważne jest to, że posiadamy wiedzę i zdolności do uspokojenia i zatrzymania ryby w jednym miejscu. Zapobiegając w ten sposób szkodom jakie ryba może sobie sama wyrządzić.

Przysłoń światło

Pierwszą czynność, którą należy podjąć jeśli nasz przyjaciel zacznie się podniecać na macie jest zasłonienie słońca tak aby na rybie było mniej światła. Przede wszystkim przytrzymuj rybę aby nie ześliznęła się z maty.

Zablokuj światło

Jeśli ryby nadal dają Ci w kość przykryj głowę np. mokrym workiem do ważenia, matą. To zrelaksuje rybę ponieważ emisja światła będzie ograniczona.

Gorący ziemniak

Jeśli karp zdecyduje Ci się dać klapsa jeśli trzymasz go do zdjęcia, przenieś rybę blisko ciała, zjedź z nią na matę i poczekaj aż ryba się uspokoi. Zwracaj uwagę na to czy ryba zaczyna ruszać ogonem albo się napina jeśli to zauważysz obniż ją na matę do przywrócenia normalnego porządku. Często pomaga także dodatkowe polewanie wodą.

5. Jak trzymać karpia

Może się to wydawać, że jest to banalne dla wielu „mózgów” jednak na zdjęciach nadal widać ludzi przytulonych do swoich karpi nie trzymających ich poprawnie. Najważniejsze jest trzymanie ryby z dwóch powodów. Po pierwsze będzie to bardziej komfortowe doświadczenie dla ryb, a po drugie, zdjęcia będą wyglądać dużo lepiej.

Trzymaj nisko

Upewnij się, że trzymasz rybę w pozycji przykucniętej lub klęczącej. Zawsze trzymaj rybę nad matą. W przypadku jakiejkolwiek sytuacji będziesz mógł, uspokoić rybę na macie, zachowując wszystkie środki bezpieczeństwa.

Palce i płetwy

Aby trzymać karpia prawidłowo, jedną rękę należy umieścić przy płetwie piersiowej, płetwę trzymamy między palcami. Druga ręka powinna powtórzyć proces na płetwie finalnej.

Blisko twojego ciała

Nigdy nie trzymaj ryby zbyt daleko od swojego ciała, ponieważ trudno będzie kontrolować rybę w przypadku kiedy zacznie klepać ogonem. Zawsze utrzymuj równolegle łokcie i ramiona z przedramionami pod kontem prostym do swojego ciała jest to najbezpieczniejszy i najlepszy sposób na trzymanie karpia.

źródło carpology.net

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo fajnie pokazane, super wpis już od jakiegoś czasu przeglądam wasze artykuły, jest to coś co cieszy podczas nieobecności nad wodą jak i na zasiadkach super super robota

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here