Dawniej karpie łowiono również na pęczak czyli największą odmianę kaszy jęczmiennej. W obecnych czasach mało kto używa pęczaku do nęcenia i łowienie karpi. Jednak pęczak jest skuteczny na inne gatunki białorybu.

Poniżej krok po kroku jak gotować pęczak i przygotować go na ryby.

1.Na samym początku musimy przygotować garnek z wodą. Pamiętaj że pęczka podczas gotowania znacznie pęcznieje, dlatego też wody w garnku powinno być około 3 razy więcej niż surowego, twardego pęczaku.

2.Po wlaniu wody i wsypaniu pęczaku możemy przystąpić do gotowania. Kaszę należy gotować od 15 do 30 minut. Palnik należy wyłączyć gdy pęczak jest już miękkawy, ponieważ gdy po ugotowaniu zostawimy go dosłownie na 30 minut to idealnie dojdzie. Ostygnięty pęczak jest już gotowy.

gotowanie pęczku na ryby



3.Tak przygotowany pęczak możemy używać zarówno do łowienia jak i nęcenia.

Więcej informacji o pęczaku znajdziecie TUTAJ

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here