Podczas produkcji kulek proteinowych jajka możemy zastąpić na przykład albuminą lub innymi proszkami jajecznymi. W dzisiejszych czasach coraz więcej karpiarzy podczas produkcji swoich kulek zastępuje jajka albuminą. Dawniej robiły tak tylko duże firmy karpiowe, które produkowały kulki na duża skalę.

Dlaczego natomiast jajka zastępujemy albuminą?

Albumina jest tańsza: Na 1 kg miksu potrzebujemy 10 jaj (średnio, lecz nie zawsze tyle samo ) lub 30 g albuminy. Za 10 jajek zapłacimy 5 złotych a natomiast za albuminę 1,80 zł. Jak widzimy albumina wychodzi taniej.

Albumina jest o wiele wygodniejsza w użyciu niż jaja, ponieważ nie ma konsystencji płynnej lecz sypką, co o wiele przyśpiesza naszą produkcję kulek proteinowych.



Kulki proteinowe, które zostały wykonane z miksu który zawiera albuminę nie będą tak szybko pleśniały, więc bez żadnego problemu możemy je przechowywać nawet na słońcu podczas upalnych letnich zasiadek.

Albumina jajeczna lepiej niż tradycyjne jajka skleja wszystkie składniki miksu.

Albumina też posiada swoje minusy:

Używając albuminy nie dodamy do naszego miksu pokruszonych skorupek jajek

Nie zawiera w swoim składzie tyle tłuszczu co jajka natomiast posiada więcej białka niż jaja

Porównanie jajek i albuminy jajecznej:

Jajka zawierają :

74,8% wody

12,5% białka

10% tłuszczu

Albumina jajeczna zawiera:

8% wody

83,5 % białka

0,2 & tłuszczu

Pozdrawiam

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here